Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2024 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality


Tisková zpráva
březen 2024


Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – březen 2024

Dne 28. března 2024 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:
1) Program prevence kriminality na místní úrovni 2024 – schválení návrhu dotací – Odbor prevence kriminality MV
2) Projednání písemné informace o stavu dotačních programů na rok 2024 (stav vyhlášení, finance) – MV ve spolupráci s MS, MŠMT, ÚV (RVZRM, RVKPP), MZd, MPSV
5) Představení průběžných prací na projektu bezpečnostního výzkumu „Měření úspěšnosti a efektivity programů a projektů prevence kriminality“, provázání s činností Pracovní skupiny RVPPK pro tuto oblast – OPK MV, Accendo + MBI (realizátoři projektu)
3) Analýza vývoje kriminality v roce 2022 – Institut pro kriminologii a sociální prevenci
4) Vývoj registrované kriminality za rok 2023 – Policejní prezidium ČR (ÚSKPV)
6) Představení kampaně Velké odhalení – Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
7) Různé

V rámci bodu 1. JUDr. Barbořík představil požadavky na dotace Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2024. Komise RVPPK posuzovala 140 žádostí 86 žadatelů. Dále upřesnil na dotaz požadavky na APK v souvislosti s ukrajinskou uprchlickou vlnou. RVPPK schválil doporučení hodnoticí Komise RVPPK.

Bod 2. uvedl také JUDr. Barbořík, podklady byly všem rozeslány písemně. Upozornil, že z písemných podkladů lze vypozorovat bohužel dlouhodobé krácení finančních prostředků na programy prevence kriminality.

Bodem 5. pak představil JUDr. Barbořík průběh prací na projektu bezpečnostního výzkumu „Měření úspěšnosti a efektivity programů a projektů prevence kriminality“, který byl iniciován především závěry šetření NKÚ, kdy bylo vytýkáno OPK, že není dostatečně hodnocená efektivita jednotlivých programů a projektů v nich podporovaných. Potřebnost projektu je i v synergii s aktivitami EUCPN, kdy na mezinárodní úrovni je podporována snaha vybudovat evaluační systémy.

Dále k tomuto bodu vystoupil doc. Krulík za dodavatele (ACCENDO – Centrum pro vědu a výzkum, z. ú., a Mezinárodní bezpečnostní institut, z. ú.)  který představil průběžné práce v rámci tohoto projektu, kdy zejména zmínil analýzu interních dat programů a sběr příkladů dobré praxe (a to včetně zahraničních zkušeností) jako podkladu pro metodiku a tvorbu veřejné databáze.

V rámci bodu 3 pak JUDr. Diblíková z IKSP představila trendy kriminality v roce 2022 a dále zmínila  problematiku sociálně patologického jevu sebevražd, kdy se od roku 1966 podle statistik Policie ČR jedná celkem o 90 tisíc osob, s převahou mužů. Upozornila také na nově spuštěné webové stránky IKPS https://www.iksp.cz. JUDr. Barbořík požádal o zaslání podrobnějších dat k sebevraždám pro další využití a Mgr. Kubecová doplnila za MŠMT, že od konce loňského roku mají v metodickém doporučení doplněno téma, jak pracovat s dětmi pro předcházení sebevražednému chování, které zpracoval NÚDV (https://www.zkola.cz/nove-metodicke-doporuceni-k-sebevrazednemu-chovani-zaku-a-studentu/).

V bodu 4. prezentoval plk. Lukášek z PP vývoj registrované kriminality za rok 2023, kdy proti roku 2022 počet registrovaných skutků mírně klesl o 0,3 %.

V bodu 6. představila paní Michálková z NÚKIB kampaň Velké odhalení, informace ke kampani i klipy jsou dostupné na webu https://velkeodhaleni.cz/.


Přílohy:
Příloha ad bod 2) - 2a_Dotace-MV-2024 (pdf, 307 kB)
Příloha ad bod 2) - 2b_MSMT_dotace_2024 (pdf, 151 kB)
Příloha ad bod 2) - 2c_Dotace-MS-2024 (pdf, 150 kB)
Příloha ad bod 2) - 2d_Dotace-UV-RVKPOZ-2024 (pdf, 349 kB)
Příloha ad bod 2) - 2e_Informace o dotačních programech ÚV_2024 (pdf, 207 kB)
Příloha ad bod 2) - 2f_Dotace-MZd-2024 (pdf, 146 kB)
Příloha ad bod 2) - 2g_Dotační tituly 2024 MPSV (pdf, 191 kB)
Příloha ad bod 3) - 3_Trendy kriminality 22, RVPPK (pdf, 1 MB)
Příloha ad bod 4) - 4_Kriminalita v roce 2023 (pdf, 2 MB)
Příloha ad bod 5) - 5_Prezentace_projekt_Mereni-uspesnosti (pdf, 4 MB)
Příloha ad bod 6) - 6_Velké odhalení NÚKIB (pdf, 149 kB)


Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem