Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2024 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
duben 2024

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – duben 2024

Dne 24. dubna 2024 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Informace k aktuálnímu stavu vyhodnocení a aktualizace Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027 za roky 2022 a 2023 před předložením vládě ČR – OPK MV
  2. Problematika ochrany měkkých cílů se zaměřením na preventivní přístupy – PČR, OBP MV, OPK MV, MŠMT
  3. Revize Koncepce vězeňství do roku 2025 – VS
  4. Prevence kriminality na lokální úrovni – první výstupy z šetření IKSP – IKSP
  5. Různé

Program byl schválen bez námitek.

K bodu 1: JUDr. Barbořík informoval o aktuálním stavu vyhodnocení a aktualizace Strategie prevence kriminality. Požádal o doplnění informací (indikátory plnění cílů, kritéria splnění opatření, aktualizace opatření ad.). Probíhají jednání k zahrnutí nových témat, jako je komunitní prevence kriminality, předsudečné násilí a bezpečné dětství. Navrhl podání žádosti o posunutí termínu předložení vládě na konec září 2024, RVPPK souhlasil.

K bodu 2: Plk. Karlík z PČR představil ochranu měkkých cílů. Probíhají školení prvosledových hlídek a vzdělávání škol. Mgr. Koňařík z OBP zmínil odpovědnost provozovatelů měkkých cílů a potřebu nového koncepčního materiálu.

Diskuze se týkala technických norem či vzdělávacích aktivit. Dále zaznělo, že komplexní vyhodnocení útoku na FF UK a reakce na něj bude předloženo vládě do 30. 6. 2024

K bodu 3: Plk. Horák z VS představil Revizi Koncepce vězeňství do roku 2025. Zmínil mj. kontrolu NKÚ jako stěžejní podnět pro provedení revize a představil nové strategické oblasti Koncepce.

K bodu 4: Mgr. Jakub Holas z IKSP představil první výstupy z šetření Prevence kriminality na lokální úrovni. Mezi nejpalčivější problémy na lokální úrovni patří kriminálně rizikové jevy jako jako zneužívání drog, alkoholu, šikana, bezdomovectví a krádeže. Všude se prolínají rizika online světa a související kyberkriminalita. Spolupráce s MV, policií či krajskými úřady byla hodnocena jako dobrá. Závěry ze šetření budou využity i při vyhodnocení Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022 až 2027 za roky 2022 a 2023.

Přílohy:
Příloha 1 ad bod 2)       -  OPK  (pdf, 354 kB)
Příloha 2 ad bod 2)       - MŠMT (pdf, 365 kB)
Příloha ad bod 3)          - VS (pdf, 669 kB)
Příloha ad bod 4)          - IKSP (pdf, 192 kB)

Kontakt:

Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem