Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Metodika pro členy okrskové volební komise v povodněmi zasažených obcích, kteří byli s ohledem na mimořádnou situaci v těchto obcích jmenováni do více komisí

publikováno dne 19. září 2024

  

V obcích, kde nebylo možné zajistit dostatečný počet členů do okrskových volebních komisí, byl pro tyto krajní situace metodickým doporučením Ministerstva vnitra připuštěn postup, aby byla sestavena jedna alespoň šestičlenná komise, která bude ve stejném personálním složení jmenována pro dva nebo více okrsků.
 

Jak to funguje?

  • Počet okrsků zůstává zachován, neslučují se.

  • Pro dva nebo více okrsků je zřízena jedna společná volební místnost.

  • Ve volební místnosti je jedna okrsková volební komise (OVK), jejíž členové jsou starostou obce formálně jmenováni do dvou nebo více okrsků.

  • Ve volební místnosti postačuje jeden prostor pro úpravu hlasovacích lístků (plenta)

  • Ve volební místnosti musí být tolik volebních schránek, pro kolik okrsků je zřízena (pro každý okrsek jedna) výrazně označených číslem okrsku - doporučuje se na volební schránku z boku i ze shora nalepit papír s dostatečně velkým číslem okrsku. Kolik je volebních schránek, tolik bude i přenosných volebních schránek; přenosnou volební schránku se označí tak, aby komise věděla, pro který okrsek je určena.

  • OVK má k dispozici oddělené výpisy ze stálého seznamu voličů pro každý okrsek. OVK zkontroluje, zda jsou výpisy označeny tak, aby věděla, pro který okrsek je ten který seznam určen.

  • Pokud se v obci konají i volby do Senátu, má OVK dva výpisy ze stálého seznamu voličů pro každý okrsek (jeden pro senátní volby a druhý pro krajské volby).
     

Hlasování

  • Volič, který přijde do volební místnosti, je vyhledán v příslušném výpisu ze seznamu voličů.

  • Do příslušného výpisu ze seznamu voličů se domluveným způsobem (např. odfajfkováním) poznamená, že voliči byla vydána úřední obálka.

  • Podle toho, do kterého okrsku volič patří, tak je třeba mu zdůraznit, do které volební schránky bude vhazovat úřední obálku s hlasovacím lístkem.

  • Jakmile volič vyjde z prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků, je vhodné mu znovu připomenout a ohlídat, aby vhodil obálku do správné volební schránky. Lze doporučit, aby si člen OVK k příslušné volební schránce stoupl a voliče instruoval.

  • Pokud by se přesto stalo, že volič vhodí úřední obálku do volební schránky jiného okrsku, nebude komise volební schránku otevírat a hlasovací lístek z ní vybírat, ale poznamená tuto skutečnost do zápisu o výsledku hlasování ve volebním okrsku (v takovém případě totiž bude při sčítání ve volební schránce počet obálek vyšší, než byl počet vydaných obálek).
     

Hlasování do přenosné volební schránky

  • Je-li požadavek od některého voliče na hlasování do přenosné volební schránky, vypraví se za ním dva členové OVK s přenosnou schránkou odpovídající okrsku, do kterého volič patří, úřední obálkou a sadou hlasovacích lístků a psacími potřebami, aby si mohli poznamenat údaje o voliči, který hlasoval. Poznamenají si jméno, příjmení, datum narození a adresu trvalého pobytu voliče a podle toho pak zaznamenají po návratu do volební místnosti v příslušném výpisu ze seznamu, komu byla úřední obálka vydána.

  • Pokud jdou členové OVK za více voliči najednou, vezmou si odpovídající počet úředních obálek a sad hlasovacích lístků a případně i přenosné volební schránky pro další okrsky (pro případ, že při jedné pochůzce obchází voliče z více volebních okrsků).

  • Obchůzku voličů se doporučuje provést po domluvě s voličem během dne, za světla – s ohledem na špatné komunikace v některých obcích.
     

Po ukončení hlasování první den voleb

  • Po ukončení hlasování v první den voleb zapečetí OVK volební schránky, přenosné volební schránky a volební dokumentaci.
     

Po ukončení hlasování druhý den voleb

  • Po ukončení hlasování ve druhý den voleb přikročí OVK ke sčítání hlasů postupně za jednotlivé okrsky. Dokud nevyhotoví zápis o výsledku hlasování za jeden okrsek a neoddělí volební dokumentaci za tento okrsek např. do vyčleněné a číslem okrsku popsané krabice nebo pytle, neodpečeťuje a nevysypává volební schránku, případně přenosnou volební schránku, za další okrsek.

  • Při sčítání hlasů platí pravidlo, že není důležitá rychlost, ale pečlivost. Pozor zejména na důkladné zaznamenávání přednostních hlasů.

  

vytisknout  e-mailem