Národní plán obnovy  

Přejdi na

Národní plán obnovy  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

UNESCO vítá projekt českého Ministerstva vnitra v Africe

Už 600 mladých Afričanů prošlo našimi kurzy počítačové gramotnosti 

Náměstek ministra vnitra Petr Solský představil na právě probíhajícím 37. zasedání Generální konference UNESCO v Paříži úspěšný program ministerstva, který podporuje studenty středních škol v Keni, Ugandě a Zambii. Jeho cílem je přispět k odstraňování tzv. digitální propasti.
 
„Víme, že tuto naši práci s mladými lidmi v Africe oceňuje OSN. Podle jeho představitelů je český projekt originální svou finanční nenáročností, efektivitou a adresností pro mladou generaci. Vysoké hodnocení významu a kvality projektů se nám dostalo i od vedení UNESCO,“ říká Petr Solský.
 
Základem českých projektů v Africe je týdenní až dvoutýdenní kurz pro 10–20 studentů, ve kterém se jeho účastníci především zbaví strachu z počítače a zároveň se naučí základům práce s operačním systémem Windows, kancelářskými programy MS Office, základům práce s internetem (vyhledávání informací, základy tvorby stránek, komunikace na internetu – pošta, sociální sítě, zásady bezpečného využívání internetu). Součástí projektů MV je předání „Certifikátu MV ČR“.
 
Role MV spočívá jak v samotném managementu projektů, tak i v tvorbě a zpracování výukového materiálu a vyslání lektorů kurzů, zpravidla z řad svých vlastních pracovníků.
 
 „Máme mnoho poznatků, že právě na základě této odbornosti se absolventi kurzů úspěšně ucházejí o zaměstnání, a nacházejí tak svoji životní perspektivu. Následně to souvisí se snižováním nežádoucí migrace z Afriky do zemí EU,“ vysvětluje Robert Buřič z odboru mezinárodní spolupráce a EU Ministerstva vnitra.
 
Na únor 2014 připravuje MV další čtrnáctidenní vzdělávací projekt v Nairobi v rámci participačního programu světové organizace UNESCO a ve spolupráci s lokálním partnerem, mezivládním vzdělávacím institutem AFRALTI.

S těmito vzdělávacími kurzy začalo už v roce 2005 tehdejší Ministerstvo informatiky. Kromě samotného vzdělávání zástupci ministerstva také vždy předají studentům několik počítačů. Část nákladů na organizaci kurzů hradí UNESCO.

 

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

Náměstek ministra vnitra Petr Solský ve svém projevu v Paříži upozornil na český projekt podporující IT gramotnost afrických studentů.JPG

Náměstek ministra vnitra Petr Solský ve ... 

Detailní náhled

Robert Buřič při výuce afrických studentů.JPG

Robert Buřič při výuce afrických student... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem