Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Paříže míří 32 sportovců resortního centra Olymp

Olymp Centrum sportu Ministerstva vnitra vyšle na olympijské hry v Paříži dvaatřicet špičkových sportovců ve čtrnácti sportovních disciplínách. V konečné nominaci Českého olympijského výboru je i zlatý medailista z minulé olympiády sportovní střelec Jiří Lipták, vysoké ambice má ale vícero členů široké rodiny Olympu. 

Český olympijský tým bude mít po Eiffelovkou širokou výpravu se 113 sportovci, z nichž 32 vyšle právě Olymp, který bude ze všech tří sportovních center v zemi zastoupen v největším počtu sportů.
S velkými plány se představí sportovní střelci počínaje Jiřím Liptákem, Jakubem Tomečkem či Jiřím Přívratským. Ale nejen střelci mohou brát hry jako velkou výzvu k zisku medaile. Ke světové špičce patří dlouhodobě sportovní lezec Adam Ondra, cyklistka v kategorii Freestyle BMX Iveta Miculyčová je dvojnásobnou evropskou šampionkou, zkušenosti bude chtít prodat zápasník Artur Omarov, herní a výsledkový vzestup může potvrdit tenista Tomáš Macháč i další sportovci. Olymp nasadí své zástupce do 14 ze 32 sportů, v nichž se bude soutěžit.

„Olympijské hry jsou sportovním svátkem a já přeji všem účastníkům, nejen z Olympu Centra sportu MV, ať dosáhnou co nejlepších výsledků a ať si reprezentaci Česka maximálně užijí,“ vzkázal ministr vnitra Vít Rakušan.   

„Jsem velmi hrdý na všechny účastníky letošních olympijských her v Paříži, kterými jsou sportovci, trenéři a servisní pracovníci Olympu Centra sportu Ministerstva vnitra. Vím, jak náročnými kvalifikačními boji museli naši sportovci projít. Každý z nominovaných prokázal hodně vysokou výkonnost a přeji jim, aby je soutěže zastihly v nejlepší formě a také aby měli dostatek sportovního štěstí,“ uvedl ředitel resortního centra Michal Volf.

Hry XXXIII. olympiády se uskuteční ve dnech 26. července až 11. srpna. Sportoviště nebudou pouze ve francouzské metropoli, ale rovněž na jiných místech země. Hry byly Francii přiděleny v roce 2017 na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Limě. Paříž bude hostitelem největší sportovní slavnosti světa potřetí, předchozí se zde uskutečnily v letech 1900 a 1924. Medailové kolekce se budou rozdávat ve 329 disciplínách.

Sportovci Olympu v nominaci Českého olympijského týmu:
Atletika: Jakub Dudycha, Kristiina Sasínek Mäki, Radek Juška, Matěj Krsek, Petra Sičaková, Moira Stewartová
Badminton: Ondřej Král, Jan Louda, Adam Mendrek, Tereza Švábíková
Cyklistika – BMX: Iveta Miculyčová
Judo: David Klammert
Plavání: Martin Straka, Daniel Gracík
Sportovní gymnastika: Soňa Artamonova
Sportovní lezení: Adam Ondra
Sportovní střelba: Jiří Lipták, Martin Podhráský, Jiří Přívratský, Barbora Šumová, Jakub Tomeček
Stolní tenis: Hana Matelová
Tenis: Tomáš Macháč, Linda Nosková
Taekwondo: Petra Štolbová, Dominika Hronová
Veslování: Petra Flamíková, Lenka Lukšová, Radka Novotníková, Anna Šantrůčková
Vzpírání: Kamil Kučera
Zápas: Artur Omarov

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
18. 7. 2024

vytisknout  e-mailem