Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila nový zákon upravující pobyt cizinců na území ČR

Snížení administrativní zátěže, digitalizace pobytového řízení či zpřehlednění právní úpravy pobytu cizinců. Vláda dnes, 28. srpna 2024, schválila nový zákon upravující vstup a pobyt cizinců na území České republiky, který připravilo Ministerstvo vnitra. Návrh zákona teď projedná Poslanecká sněmovna. 

Současný zákon upravující vstup a pobyt cizinců na území Česka je již zastaralý a v důsledku častých novelizací i nepřehledný. Ministerstvo vnitra proto připravilo zcela nový zákon, který vychází ze zákona stávajícího. Návrh rozhodně nerozvolňuje pravidla v oblasti pobytové agendy, ale především zpřehledňuje právní úpravu pobytu cizinců. Hlavní změny, které zákon přinese, jsou digitalizace pobytové agendy, nový systém registrace občanů EU či posílení role tzv. garanta. „Digitalizací celý proces pobytového řízení zrychlíme a zjednodušíme. V současné době již budujeme nový informační systém. Cizincům bude vytvořena elektronická identita a ti tak budou moci z pohodlí domova skrze cizinecký účet komunikovat s úřady a naopak,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. 

Nový zákon také přináší změnu v registraci občanů EU, kteří chtějí v České republice pobývat déle než 90 dnů. To například místním samosprávám umožní lépe plánovat infrastrukturu v oblasti školství, zdravotnictví, odpadů či parkování. Registrace občanů Evropské unie bude v roce 2026 nadále dobrovolná, povinnou se stane až od roku 2027. V návrhu též bude zdůrazněna role tzv. garanta, tedy osoby nebo subjektu (vzdělávací, vědecká či kulturní instituce, zaměstnavatel, sportovní klub apod.), který garantuje cizinci účel pobytu na našem území. V zákoně budou jasně definována práva a povinnosti garanta, což posílí odpovědnost těchto subjektů v pobytovém řízení. 

Účinnost nového zákona je navržena na 1. ledna 2026, přičemž k tomuto dni by měl být spuštěn i nový informační systém. 

Více informací naleznete v přiložených souborech.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
28. 8. 2024

vytisknout  e-mailem