Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila Lex Ukrajina 7. Ekonomicky soběstační uprchlíci z Ukrajiny budou moci získat dlouhodobý pobyt

Uprchlíci s dočasnou ochranou si budou moci, pokud splní přesně vymezené podmínky, nově požádat o pobytové oprávnění v podobě zvláštního dlouhodobého pobytu. Tuto možnost zavádí tzv. Lex Ukrajina 7. Novela také umožní opětovné prodloužení režimu dočasné ochrany pro ty, kteří ji budou nadále potřebovat. 

Vláda dnes, 12. června 2024, schválila novelu zákona Lex Ukrajina 7, kterou připravilo Ministerstvo vnitra. Novela umožní ukrajinským uprchlíkům, kteří jsou ekonomicky soběstační a nezávislí na dávkovém systému, získat běžný pobytový status. Místo dočasné ochrany tak budou moci nově získat dlouhodobý pobyt podle zákona o pobytů cizinců. „Dlouhodobý pobyt je určen pouze těm ukrajinským uprchlíkům, kteří u nás chtějí dlouhodobě žít, nečerpají dávky a jsou ekonomicky nezávislí. Ti pak budou moci lépe plánovat svoji budoucnost a dále se začleňovat do české společnosti. Samozřejmě pro ukrajinské uprchlíky i nadále bude fungovat režim dočasné ochrany,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan a doplnil, že podmínky pro přechod do pobytového režimu splní v první fázi odhadem jen tisíce až nízké desítky tisíc osob.

Z dočasné ochrany bude možné přejít do dlouhodobého pobytu pouze za přesně vymezených podmínek, které musí běžně splnit jakýkoliv cizinec, aby získal pobyt v České republice. Těmi hlavními jsou bezúhonnost, ekonomická soběstačnost, nezávislost na dávkovém systému a rovněž minimální délka pobytu v systému dočasné ochrany v ČR více než dva roky. Rodiny se budou registrovat společně, aby rodinní příslušníci nesetrvávali na území v odlišných pobytových režimech. Podmínky k přechodu na dlouhodobý pobyt tak bude muset splnit rodina vždy jako celek. Proces registrace k dlouhodobému pobytu bude podobný procesu elektronické registrace k prodloužení dočasné ochrany. Splnění většiny podmínek bude ověřovat přímo Ministerstvo vnitra pomocí dat získaných z informačních systémů státní správy. Uprchlíci budou mít možnost si předem online ověřit, zda splňují podmínky pro registraci k dlouhodobému pobytu. Ti, kteří dané podmínky nesplní nebo nevyužijí možnost získat dlouhodobý pobyt, budou moci setrvat v režimu dočasné ochrany. Novela také umožní prodloužit dočasnou ochranu o další období v návaznosti na rozhodnutí na úrovni EU.

Institut dočasné ochrany je na evropské úrovni časově omezen do března 2025. Evropská unie bude o dalším postupu jednat v nejbližších dnech. Celkem je nyní na území 354 714 držitelů dočasné ochrany.

Adam Rözler 
odbor komunikace Ministerstva vnitra
12. 6. 2024

vytisknout  e-mailem