Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vít Rakušan se znovu sešel s představiteli fotbalových klubů. Jednali mimo jiné o pyrotechnice a přítomnosti policistů na stadionech

Na Ministerstvu vnitra se uskutečnila další schůzka ministra vnitra se zástupci policie a fotbalových asociací k bezpečnosti na fotbalových stadionech. Jednalo se jak o plnění opatření dohodnutých na minulém jednání, tak o aktuálních tématech. 

Ministerstvo vnitra stále aktivně pomáhá řešit otázku bezpečnosti na fotbalových stadionech. Dnes, 6. září 2024, proto na Ministerstvu vnitra proběhlo další jednání ministra vnitra Víta Rakušana s policií a zástupci Ligové fotbalové asociace a Fotbalové asociace ČR. Od poslední schůzky v březnu letošního roku mimo jiné policie dle dohodnutých pravidel dokončila certifikaci všech stadionů nejvyšší ligy. Fotbalové asociace také finišují interní pravidla, která v souladu s UEFA řeší zabezpečení sektoru hostů. To by mohlo vést k odstranění plotů mezi sektory diváků a jejich nahrazení např. zesílenou pořadatelskou službou.

Obě fotbalové asociace také na základě dohody s resortem vnitra a policií pokračují ve zlepšování fungování pořadatelských služeb na stadionech. FAČR už na základě dohody z minulého jednání dokončila projekt licencovaného stewardingu. Ten zajistí, aby zabezpečení na stadionech vykonávaly agentury, které by k tomu měly licencovaní a proškolené pracovníky. Školení by zajišťovala FAČR ve spolupráci s MV a policií. "Přestože zajištění bezpečnosti na fotbalových stadionech mají v odpovědnosti primárně fotbalové asociace, Ministerstvo vnitra a policie se na tom samozřejmě aktivně podílejí. Od poslední schůzky se přijalo několik důležitých opatření, nebo jsme alespoň postoupili v jejich přípravě, takže tato jednání mají určitě smysl. Naším společným cílem je, aby návštěva fotbalového utkání byla pro všechny fanoušky událostí radostnou, důstojnou a samozřejmě bezpečnou," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Pod taktovkou resortu vnitra se pak připravuje aktualizace dohody o spolupráci mezi Ministerstvem vnitra, Policií ČR, Ligovou fotbalovou asociací a FAČR tak, aby mohla být novelizována buď před jarní části sezóny nebo k následující sezóně.
 

Pyrotechnika a snižování počtu nasazených policistů

Mezi aktuální témata, která fotbalové asociace řeší nejen s Ministerstvem vnitra, ale separátně i s policií, je používání pyrotechniky na stadionech a během přesunů fanoušků na stadion. Účastníci dnešního jednání zastávají stejný názor jako UEFA a Rada Evropy. Tedy že pravidla pro bezpečné používání pyrotechniky s ohledem např. na minimální bezpečné vzdálenosti, použití v krytých či špatně odvětrávaných prostorech a v prostorech s rizikem požáru v tuto chvíli bezpečné použití pyrotechniky ze strany fanoušků vylučují. Rozvolnění pravidel tak není na místě, teoreticky možným řešením by bylo organizované odpalování pyrotechniky řízené profesionály. "Stačí se podívat, jaké podmínky pro použití takzvané zábavní pyrotechniky určují samotní její výrobci. Uzavřený stadion s obrovskou koncentrací lidí, včetně dětí, prostě není místem, kde se takové věci mají používat. Obrázky úrazů, k nimž v důsledku odpalování pyrotechniky v davu lidí došlo, jsou nejvýmluvnějším argumentem," řekl Vít Rakušan.

Policie také účastníky schůzky informovala o tom, že přestože počet bezpečnostních opatření na fotbale je přibližně stejný jako před covidem, dochází k výraznému snižování počtu nasazovaných policistů i policejních prostředků.

  

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

6.9.2024

  

vytisknout  e-mailem