Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vít Rakušan podpořil v Lucemburku prodloužení dočasné ochrany pro uprchlíky před ruskou agresí i volný pohyb v schengenu bez kontrol

Diskuse o prodloužení dočasné ochrany pro válečné uprchlíky z Ukrajiny o rok, jednání o fungování schengenu nebo setkání ministrů vnitra V4. Vít Rakušan se v Lucemburku zúčastnil Rady ministrů vnitra EU. 

Další zlepšování spolupráce v schengenu, která do budoucna zajistí jeho důsledné fungování jako prostoru volného pohybu bez kontrol na vnitřních hranicích EU, i prodloužení dočasné ochrany pro lidi prchající před ruskou agresí na Ukrajině. To byla hlavní témata, o kterých dnes, 13. června 2024, jednali ministři vnitra na Radě pro vnitřní věci v Lucemburku. Ministři vnitra mimo jiné projednávali text tzv. Schengenské deklarace, kterou v souvislosti se 40 lety schengenského prostoru připravuje belgické předsednictví. „Pro Česko zůstává prostor volného pohybu bez kontrol na vnitřních hranicích prioritou. Byl to právě volný pohyb, který se stal symbolem našeho vstupu do EU. Proto chceme, aby znovuzavádění kontrol na vnitřních hranicích bylo až posledním možným opatřením,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Finální text deklarace by měl obsahovat hlavní body, které budou členské státy zastávat v rámci podpory společného volného prostoru. Volný pohyb by měl být jádrem schengenské politiky, kterou budou jednotlivé státy společně koordinovat.

Prodloužení dočasné ochrany

Ministři se také shodli na nutnosti prodloužit dočasnou ochranu uprchlíků před ruskou agresí o další rok. Vít Rakušan vnímá toto prodloužení jako pragmatický a momentálně nevyhnutelný krok. „Musíme ale také začít vážně zkoumat alternativní řešení, které by bylo trvalejší a zohledňovalo by i nerovnoměrný tlak na některé členské státy, přičemž Česká republika zůstává s více než 350 tisíci držiteli dočasné ochrany stále nejzatíženější zemí na počet obyvatel v EU,“ dodal Vít Rakušan. Na prodloužení dočasné ochrany je Česko připravené a počítá s ním novela Lex Ukrajina 7, kterou včera schválila vláda. Diskuse se během Rady pro vnitřní věci vedla také o další implementaci migračního paktu i připravenosti členských států reagovat na krize na úrovni EU a posilování odolnosti.

Ještě před jednáním Rady pro spravedlnost a vnitřní věci se v Lucemburku sešli ministři vnitra zemí V4. Klíčovou prioritou pro následující roky je dle ministrů další posilování vnitřní bezpečnosti EU a boj proti nelegální migraci zaměřený na vnější dimenzi. Podle Víta Rakušana je k tomu nutné maximálně využít naše stávající nástroje a nová Evropská komise se musí při implementaci těchto stávajících legislativních nástrojů soustředit na podporu členských států.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
13. 6. 2024

vytisknout  e-mailem