Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Větší důraz na vnější dimenzi migrace. Vít Rakušan jednal v Kodani o budoucnosti evropské migrační politiky

Ministr vnitra Vít Rakušan jednal dnes, 6. května 2024, o migraci na mezinárodní konferenci v Kodani. Hlavním tématem byla budoucnost fungování migrační politiky EU a nové způsoby, jak řešit nelegální migraci. Ministři představili koncepty zaměřené na oblasti vnější dimenze migrace a jejich řešení. Mezi ně patří např. koncept bezpečných třetích zemí, komplexní partnerství se třetími zeměmi, reakce na instrumentalizaci migrace či další boj proti pašeráctví. 

Ministr vnitra debatoval o budoucnosti evropské migrační politiky v Kodani na konferenci s ministryněmi a ministry z Dánska, Nizozemska, Švédska, Rakouska a Albánie. Řešilo se především pokračování reformy unijní migrační a azylové politiky, které je dojednáno v migračním paktu, se specifickým zaměřením na vnější dimenzi migrace, včetně nových a inovativních přístupů, například tzv. externalizace.

„I přes některé naše výhrady je migrační pakt dobrým základem v boji proti nelegální migraci. Proto pracujeme na nových řešeních, která by pakt doplnila o posílení vnější dimenze migrace. Česko je v tomto ohledu velmi aktivní,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že na dnešní konferenci bylo představeno několik konceptů řešení nelegální migrace při respektování práva na azyl v souladu s mezinárodním právem.

Jedním z nich je například koncept bezpečných zón ve třetích zemích na příkladu záchranných a pátracích operací na moři. Při těchto operacích by byli migranti zachránění v mezinárodních vodách převezeni do partnerské třetí země ležící při pobřeží namísto do EU a zde identifikováni. Dalším konceptem je uzavírání komplexních partnerství se třetími zeměmi, včetně politické, rozvojové a ekonomické spolupráce s tím, že třetí země podniká kroky k omezení nelegální migrace a zaváže se k umožnění návratů svých občanů. Další koncepty zase například reagují na hybridní útok v podobě instrumentalizace migrace na vnějších hranicích EU nebo podnikají další kroky v boji proti pašování migrantů.

Česká republika zároveň podporuje aktuální politiku uzavírání strategických partnerství s klíčovými zeměmi původu a tranzitu. Příkladem jsou např. dohoda mezi Velkou Británií a Rwandou, Itálií a Albánií nebo EU a Tuniskem či Egyptem.

Přehled návrhů na další pokračování reformy unijní migrační a azylové politiky je součástí společného dopisu ministrů vnitra. Formální odeslání tohoto dopisu Evropské komisi proběhne pravděpodobně v polovině května tak, aby předložené návrhy mohly být součástí Strategické agendy EU a programu nové Evropské komise.



Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
6. 5. 2024
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem