Štatl hospodské
Jihomoravská metropole již dávno není jen dominantou mnohdy vysmívaného Starobrna. Betélnéj škopek mají na více místech a dokonce přibyl i Bar.
Štatl, pro řadu lidí výstižné slovo, pro ty, kteří neznají vysvětlím, že je převzaté z německého „Stadt”, tedy město. A staletími překroucené do dnešní podoby. Město by to tedy mohlo být jakékoliv, ale když řeknete, nebo slyšíte jen „štatl” je to jasné. Jde o centrum Brna, města, kde jsem se narodil. K mé velké radosti se tedy štatl mění k lepšímu a já mám při návratu na rodnou hroudu příležitost objevovat nové podniky. Pojďte se tedy projít se mnou. Naprostou jedničkou a mým nejoblíbenějším podnikem ve štatlu je Bar, který neexistuje na rohu ulic Kozí a Dvořákova. Blbé jméno? Myslím si, že ne, za tu chvíli co funguje si získal řadu štamgastů, hosté, kteří jej navštívili svou spokojenost šíří dál a tak se okruh hostů neustále zvětšuje. Je to opavdu Bar (tedy s velkým „B”). Barmani s kravatami či motýlky, příjemná hudba, originální drinky a něco malého k jídlu. Především padesátigramový burger (slider) na malý hlad. A v dohledné době otevřou již druhý bar, tentokrát inspirovaný Japonskem, na Šilingrově náměstí. Bude se jmenovat Super Panda Circus.
Popojďeme po Dvořákově ulici a na druhém rohu narazíme na Pivárium Zelená kočka. Mnoho druhů měnících se piv, pravidelné řízené degustace s přednášejícím na stylové kazatelně. Tatínek pana majitele připravuje různé pochutiny, například taliány. Diagonálně přes ulici od Pivária je oslavanský restaurant U Třech čertů nabízí pivo z Oslavan a poctivou kuchyni s širokým výběrem denních menu. Vrátíme-li se ke kostelu svatého Jakuba narazíme na netradiční projekt hospody Na stojáka. Opravdu si nesednete, ale u „bufetových” stolečků u kterých se zásadně stojí se po optání na možnost „přistoupnout” za chvíli dáte do řeči se sousedy a zjistíte, že se zde schází různorodá společnost. Od úředníků, přes herce a doktory až po dělníky nejrůznějších profesí. Hospoda jako místo, kde seženete všechno, tak znovu ožívá. Páni majitelé připravují nejrůznější jednohubky ladící k pivu, domácí pomazánky, maso ve vlastní šťávě a řadu dalších delikates. Pokud dáváte přednost posezení v restauraci, vyzkoušejte jejich další podnik v centru – Forhaus v Pekařské ulici. Nedávno tam uvařili menu, které měli jíst arcivévoda Ferdinand s chotí Žofií v Sarajevu, ale atentátníci jim to překazili. Můžete tak být mezi prvními, kdo je ochutná. Krásné léto ve štatlu, přeji!
Jiří Reichl
vytisknout
e-mailem
Facebook