Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracovní skupina ministra vnitra pro zbraňovou legislativu řešila téma duševního zdraví a zdravotní způsobilosti

Dnes, 30. srpna 2024, se uskutečnilo druhé jednání pracovní skupiny ministra vnitra pro zbraňovou legislativu. Tématem bylo duševní zdraví, zdravotní způsobilost a systém zdravotního prověřování. Jednání se zúčastnili zástupci parlamentních stran, expertních a zájmových sdružení, odborných lékařských společností, ministerstev a Policie ČR. 

Zástupci čtyř profesních organizací psychiatrů a psychologů se shodli, že stávající systém zdravotního prověřování je nastaven z větší části dobře, neboť už nyní zohledňuje nemoci a poruchy, které vylučují držení zbraní. Zavádění povinných psychologických vyšetření držitelů či prvožadatelů by zatížilo systém, ale nepřineslo by žádné výsledky. Psychologický stav se totiž může zhoršit v řádu týdnů až měsíců a například vstupní psychologické vyšetření by toto neodhalilo.

Zaměřili jsme se proto na hledání jiných, efektivních řešení. Jedná se zejména o propojení policejních a lékařských databází. Zároveň jsme upřesnili postup pro policii v případech vykazování nebezpečných osob z obydlí a zajišťování jejich zbrojních průkazů a zbraní,“ sdělil ministr vnitra.

Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR také popsalo postup v případech vykazování pachatelů domácího násilí z obydlí. Policie vždy prověří, zda je vykazovaná osoba vlastníkem zbrojního průkazu a zbraní, na místě je zajistí a dále tuto osobu vyzve k mimořádné zdravotní prohlídce. Na základě výsledku zdravotního posudku pak může dojít k odnětí zbrojního průkazu.

Dalším z komplexních opatření navržených Ministerstvem vnitra, které je již obsaženo v novele zákona o elektronizaci zdravotnictví, je propojení centrálního registru zbraní s registrem pacientů, do kterého nahlíží lékaři. Ošetřující lékař tedy okamžitě uvidí, zda je osoba s psychickými problémy držitelem zbrojního průkazu. S účinností nového zákona o zbraních bude muset lékař tuto skutečnost povinně ověřovat.

Nově bude vydáno nařízení vlády se seznamem nemocí a stavů, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost pro držení zbraní. Součástí bude i dotazník, který bude posuzovaná osoba lékaři odevzdávat před samotným vyšetřením. Z něj vyplyne, zda je nutné osobu poslat na specializované vyšetření.

Ve spolupráci s odbornými lékařskými asociacemi je též připravena metodika k postupu při posuzování zdravotní způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu a držitelů zbrojních průkazů, které slouží jako praktická pomůcka pro lékaře.

Pracovní skupina pro zbraňovou legislativu se sejde na dalším jednání přibližně za měsíc.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
30. 8. 2024

vytisknout  e-mailem