Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pelhřimov obhájil vítězství v soutěži Přívětivý úřad

Pelhřimov zvítězil v devátém ročníku soutěže Přívětivý úřad. Obhájil tak loňské celostátní prvenství v soutěži pro úřady obcí s rozšířenou působností. Na druhém místě jsou Říčany a třetí je Kolín. Ministerstvo vnitra také opět představilo publikaci s příklady dobré praxe, kterými se mohou inspirovat další obce a města. 

Ministerstvo vnitra dnes, 1. října 2024, ocenilo úřady napříč Českou republikou za poskytování nadstandardních služeb či běžných služeb v nadstandardní kvalitě a inovací, které jsou vstřícné občanům a jejich potřebám. Letos se do soutěže přihlásilo 110 obcí s rozšířenou působností a městských částí Prahy.

„Ze sledovaných kritérií i z příkladů v publikaci vidíme, že lidé na radnicích mají skvělé nápady, jak zlepšit přístupnost úřadů občanům i jak zvýšit kvalitu poskytovaných služeb. Jako bývalý starosta jsem také z této soutěže čerpal náměty k realizaci. Tak doufám, že inspirují i další," řekl vrchní ředitel sekce veřejné správy Jiří Koubek.

Soutěž Přívětivý úřad, jejímž cílem je mapovat a hodnotit stav přívětivosti úřadů vůči občanům, pořádá Ministerstvo vnitra od roku 2016. Sledují se taková kritéria, jako počet úředních hodin, elektronizace agend, zavádění online nástrojů a mobilních aplikací, možnost platit správní poplatky platební kartou, komunikace s občany, přívětivost směrem k zaměstnancům a další., to vše za cílem efektivnější a modernější veřejné správy, která občanům nabídne kvalitní veřejné služby.

Publikace s příklady dobré praxe je ke stažení zde.
 

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
1. 10. 2024

vitezove_1.jpg

vytisknout  e-mailem