Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operativní pracovní skupina řeší bezpečnost na školách

V souvislosti s výhružnými e-maily školám, které se objevují od začátku školního roku, řeší bezpečnostní situaci na školách pracovní skupina složená ze zástupců Ministerstva vnitra, policie, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a zmocněnkyně pro lidská práva. Policie eviduje za první tři dny školní výuky přibližně 1500 výhružných e-mailů o nastražení výbušniny ve školách. 

Bezpečnostní hrozby na školách, které se od začátku školního roku objevují, řeší kromě policejní Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě také nově zřízená pracovní skupina Ministerstva vnitra, Policie ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. Jejím úkolem je rychlá vzájemná koordinace dalšího postupu a příprava dalších zlepšení bezpečnostní prevence a ochrany školských zařízení v Česku.

"Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě se těmito e-maily intenzivně zabývá. A přestože prozatím hodnotí tyto hrozby za málo relevantní, nesmíme nic podcenit," sdělil ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že Policie České republiky se zástupci škol intenzivně komunikuje a přijala opatření, v jejichž rámci chce do běžného chodu zasahovat co nejméně. Zároveň ministr vnitra s ministrem školství Mikulášem Bekem včera oslovili všechny ředitele a ředitelky základních a středních škol v ČR, aby jim předali základní informace a ujistili je, že policie pracuje s maximálním nasazením.

  

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

5.9.2024

  

vytisknout  e-mailem