Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noví čeští studenti nastupují na prestižní College of Europe

Čtyři noví čeští studenti nastupují od akademického roku 2024/2025 k postgraduálnímu studiu na prestižní evropské vysoké škole College of Europe. Česká republika těmto studentům poskytne na pokrytí nákladů stipendia. Ke studentům z řad úředníků státní správy přibydou nově i studenti tuzemských vysokých škol. 

Evropská vysoká škola College of Europe se specializuje na problematiky Evropské unie a evropské integrace a poskytuje vysoce ceněné vzdělání velmi dobře využitelné pro odborné působení v domácí státní či veřejné správě. Zároveň je významnou konkurenční výhodou pro pracovní uplatnění na důležitých odborných pozicích v evropských institucích. Právě počet Čechů pracujících na důležitých postech v institucích EU je nízký a zvýšení počtu českých studentů a absolventů College of Europe otevírá jednu z mnoha možností, jak tento jev zvrátit.

Studentům, kteří procházejí náročným výběrovým řízením, poskytuje Ministerstvo vnitra dvě stipendia určená pro úředníky státní a veřejné správy. Nově pak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytne dvě stipendia i studentům tuzemských vysokých škol. "Česká republika již řadu let poskytuje pro studium na College of Europe dvě stipendia určená pro úředníky státní a veřejné správy. Když jsme přemýšleli o tom, jaká další skupina potenciálně motivovaných uchazečů by přicházela v úvahu, rozhodli jsme se pro studenty tuzemských vysokých škol na úrovni závěru jejich magisterského studia nebo ve studiu doktorském," říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. Rozšíření vládní podpory na vyšší počet uchazečů a tím i zvýšení počtu českých studentů na College of Europe je výsledkem spolupráce mezi resorty školství, vnitra, zahraničí, financí a Úřadem vlády. "Zvýšení počtu českých studentů na College of Europe považuji za velmi důležitý krok a současně mám radost z toho, jak rychle a kvalitně se jednotlivé resorty dokázaly dohodnout a celou záležitost zprocesovat," doplnil ministr vnitra Vít Rakušan.

Před započetím studia se s novými posluchači College of Europe dnes, 5. září 2024, v prostorách Rohanského paláce setkali za resort školství, mládeže a tělovýchovy státní tajemník Ondřej Andrys a za resort vnitra nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč. Na setkání byli přítomni i dva absolventi College of Europe z řad českých úředníků, kteří svá studia právě dokončili, a podělili se tak s novými studenty o své zkušenosti.

Ke studiu na College of Europe v Bruggách od akademického roku 2024/2025 nastoupí Tereza Jachová z Ministerstva spravedlnosti, Jan Šafář z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a student Jiří Culka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kampus v polském Natolinu pak posílí studentka Kateřina Horáková z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.
 

College of Europe

Vysoká škola College of Europe (https://www.coleurope.eu/) nabízí postgraduální studium zaměřené na problematiku Evropské unie a evropské integrace. Pro College of Europe je charakteristická intelektuální nezávislost, dvojjazyčnost (angličtina a francouzština), rozmanitost akademického sboru a multikulturní prostředí. College of Europe je tvořena třemi univerzitními prostory, z nichž jeden se nachází v belgických Bruggách, druhý v polském Natolinu a třetí v albánské Tiraně.

  

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

5.9.2024

  

Odkazy do noveho okna

20240905_-_CoE_obr_01

20240905_-_CoE_obr_01 

Detailní náhled

20240905_-_CoE_obr_02

20240905_-_CoE_obr_02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem