Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech cílí i na seniory, nově se zapojí také strážníci

Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných osobách v ohrožení se rozšiřuje o pátrání po seniorech v ohrožení. K systému se nově připojují strážníci obecních a městských policií. Na základě dosavadní funkční spolupráce, trvající od roku 2010, se k systému přidají i další média. 

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes, 18. června 2024, představil společně s Policií ČR, zástupci městských policií i měst a obcí inovovaný Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných osobách v ohrožení. Kromě dětí v ohrožení, které byly v původním mechanismu pátrání již od roku 2010, se nově přidávají i senioři v ohrožení. Zároveň k systému na základě memorand o spolupráci přistupují přes své zřizovatele městské a obecní policie.

Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných osobách funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte nebo seniora. O zařazení konkrétní pohřešované osoby do národního koordinačního mechanismu rozhoduje Policie ČR na základě předem daných přísných kritérií. V roce 2023 se v systému objevilo celkem 29 dětí, podobný počet by se mohl týkat i seniorů.

„Včasné nalezení pohřešovaných dětí nebo jiných zranitelných lidí v ohrožení je základním předpokladem pro záchranu jejich života a zdraví. Proto vítám zapojení strážníků do tohoto systému, neboť mají vynikající místní znalost a mohou být v pátrání velmi nápomocní,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Dodal, že pomáhat může i veřejnost, která se o hledané osobě v ohrožení dozví buď přes média, nebo prostřednictvím aplikace ECHO.

Právě na rozšíření okruhu pohřešovaných osob v ohrožení reaguje i mobilní aplikace ECHO, která od června 2024 avizuje nejen „Dítě v ohrožení“ ale i „Senior v ohrožení“. Aplikace ECHO v mobilním telefonu nečerpá data, aktivuje se okamžikem přidělení příznaku „xx v ohrožení“ a viditelná je pouze po dobu aktuálního pátrání pod tímto příznakem. Aplikace ECHO je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných osob v ohrožení a v okamžiku, kdy Policie ČR vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci s fotografií a základními údaji pohřešované osoby v ohrožení.

Aplikace ECHO je ke stažení zde.

Snímek obrazovky 2024-06-18 125106.png

                                                                                           

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem