Bytová správa ministerstva vnitra  


 

Hlavní menu

 

 

Sokolovští Asistenti prevence kriminality

Nebývá zvykem, aby po ukončení základní přípravy Asistentů prevence kriminality (Asistent) se jejich účastníci spontánně dohodli na jejím neformálním pokračování a s odstupem již necelého půlroku společně se zástupci Policie ČR a Městské policie Sokolov opět zasedli v prostorech městského úřadu doslova ke kulatému stolu.  

Toto neformální setkání se uskutečnilo 19. září za účasti lektora a kouče, který zobecnil konkrétní zkušenosti z výkonu služby ostatních asistentů z téměř dvaceti měst České republiky a předal poznatky z dobré praxe i z profesních selhání.

V dopoledních hodinách se, vedle vyhodnocení konkrétních aktivit asistentů  zvláště v sociálně vyloučených lokalitách, součinnosti s policisty a strážníky, značná pozornost věnovala taktéž bezpečnosti osob, bytů a bytových domů.

Zajímavým podnětem byl návrh specifikace nové pracovní pozice domovního preventisty, který by se věnoval zabezpečení nejen provozuschopnosti daného bytového objektu, ale i bezpečnosti a veřejného pořádku uvnitř budovy a v jejím bezprostředním okolí.

Předpokladem jeho úspěšné činnosti by byla jeho místní a osobní znalost, neformální autorita a schopnost předcházet konfliktním situacím spolu s dovedností zvládat společensky nežádoucí jednání obtížně zvladatelných jedinců.

Za jednu z nejdůležitějších jeho dovedností by bylo možné považovat získání většiny bydlících k dodržování společenských norem chování, prolomení lhostejnosti k vandalismu, poškozování bytového fondu a výrazné snížení páchání přestupkové a trestné činnosti obyvateli domovního komplexu.

Pokud by nově vytvořená pracovní pozice byla takto v budoucnosti definována a byli na ni vybráni vhodní kandidáti, zcela určitě by měli podporu nejen asistentů, ale i policistů a strážníků městské policie.

Mgr. Hana Procházková, Městská policie Sokolov      

vytisknout  e-mailem