Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila novelu zákona o zbraních

Aktuální novela urychluje začátek platnosti dvou zásadních opatření, která už jsou obsažena v novém zákoně o zbraních. Díky tomu by mohly tyto změny platit už od července letošního roku. 

Vláda dnes, ve středu 24. dubna 2024, schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na tragický útok ozbrojeného útočníka na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Cílem je zajistit, aby dvě opatření platila dřív než od roku 2026.

Prvním opatřením je zavedení povinnosti podnikatelů v oboru zbraní a střeliva hlásit neprodleně policii podezřelé transakce. V praxi jde o tzv. červenou dlaždici v centrálním registru zbraní, která prodejcům umožní podezřelý nákup nahlásit. Druhou novinkou je rozšíření možnosti policie zajistit zbraně i v případech, kdy o jejich držiteli získá informace odůvodňující podezření, že taková osoba může představovat vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost. Pokud policie dostane informaci od orgánu veřejné moci, že by osoba mohla představovat riziko pro vnitřní bezpečnost, bude moci nově odebrat zbraň nejen ze zdravotních důvodů, ale např. i z důvodu vyhrožování na sociálních sítích. „Nový zákon o zbraních přinese zásadní změny k lepšímu, kvůli provázanosti IT systémů ale může platit až od roku 2026. Některá opatření, která přispějí ke snížení pravděpodobnosti opakování podobné tragické události jako na Filozofické fakultě UK, ale mohou platit téměř okamžitě. Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat. O případných dalších změnách budeme navíc dále diskutovat v pracovní skupině, ve které jsou mimo jiné zástupci všech poslaneckých klubů,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Aby novela nabyla účinnosti co nejdříve, ideálně už od 1. července 2024, navrhlo Ministerstvo vnitra, aby Poslanecká sněmovna schválila návrh už v prvním čtení. Obě ustanovení jsou přímo převzata z už schváleného nového zákona o zbraních a střelivu a jediná změna tak je, že tato zásadní opatření budou platit dříve.


Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
24. 4. 2024

vytisknout  e-mailem